De windmolenbroek….
De wijk is ontstaan aan het begin van de jaren 1980. Daarvoor was dit allemaal buitengebied van Almelo, met boerderijen, bomen en houtwallen. In het gebied stond ook een korenmolen die met behulp van de wind graan maalde tot meel.
Windemoele op ’t Broek
Deze korenmolen droeg de naam Windemoele op ’t Broek (ook wel Broekmolen genoemd), letterlijk een windmolen in het broek. Broek is hier geen kledingstuk, maar een laag gelegen plaats in moerasachtig land. Zeg nou zelf: Windemoele op ’t Broek lijkt wel erg veel op de huidige naam Windmolenbroek. De naam van de wijk is dus afgeleid van de oeroude korenmolen.
Van 1645 tot 1841
De molen was gebouwd in 1645 en was eigendom van de graaf Van Rechteren. Deze Heer van Almelo had bedongen dat de inwoners van Almelo honderd rijksdaalders bijdroegen voor een molensteen. De molen lag op een belt, een verhoging in het landschap, halverwege de Sumpel (een moeras ten zuidwesten van de stad) en de Nieuwe Graven (aan de oostzijde van de Molenbeek, nu Weezebeek).
En waar is dat ongeveer in het huidige Almelo? De plek van de molen was in de buurt van de brug over de Weezebeek in de Windmolenbroeksweg, aan de kant van de Ossenkoppelerhoek. De molen heeft hier bijna 200 jaar gestaan. In 1841 is de molen verplaatst. De graaf had namelijk toestemming gekregen voor een molen bij het Kollenveld.
Namen in Windmolenbroek
Diverse namen uit de wijk Windmolenbroek zijn terug te vinden op oude kaarten, zoals deze van het Ambt Almelo uit 1866. Op deze kaart zie je bijvoorbeeld de Windmolerbroeklaage en het Nijreesveld. Ook zijn diverse straatnamen in de wijk terug te voeren op namen op de kaart: bijvoorbeeld de Weezebeeksingel, de Sumpel en de Nieuwe Gravenweg. Op de kaart kun je nog veel meer oude historische namen vinden